7 Aralık 2013 Cumartesi

BT Temel Kavramlar

Temel Kavramlar

Öğrenme = Her an gerçekleşen bir eylemdir. Bireyin çevresiyle girdiği etkileşim sonunda meydana gelen davranış değişikliğidir. İnsanlar üç şekilde öğrenir: taklit ederek, öğretilerek ve beş duyu organıyla.


Eğitim = Eğitim, önceden saptanmış esaslara göre insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkinlikler dizisidir. Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak istedik değişme meydana getirme sürecidir. Eğitim formal ve informal olmak üzere ikiye ayrılır.

Öğretim = Belli bir amaca göre gereken bilgileri verme, öğrenmeyi kolaylaştıracak etkinlikleri düzenleme, gereçleri sağlama ve kılavuzluk etme eylemidir.

Öğretim Teknolojisi = Belirli öğretim disiplinlerinin kendilerine özgü problemlerinin çözümüne yönelik olarak, sistematik bir şekilde insan ve insan dışı kaynakların(materyaller, araç - gereçler), yöntemlerin, içeriğin tasarlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi sürecidir.

Öğrenme-öğretme süreçlerinin tasarlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi eğitim teknolojisinin önemli işlevleridir. Eğitim teknolojisi, öğrenme-öğretme ortamlarını etkili bir şekilde tasarımlayan, öğrenme ve öğretme de meydana gelen sorunları çözen, öğrenme ürünün kalitesini ve kalıcılığını arttıran bir akademik sistemler bütünüdür. Eğitim teknolojisinin temel amacı, öğrenmeyi etkili ve kalıcı bir biçimde sağlamaktır. Eğitim teknolojisi, hangi durumlarda nasıl bir öğrenme-öğretme ortamının hazırlanması gerektiği, hangi teknolojik kaynak ve materyalin eğitimde etkili olabileceği ve bunlara uygun olan öğrenme-öğretme durumları konusuyla ilgilenir.

Öğretim Tasarımı = Öğretimle alakalı bir problemi çözmek için durumun analiz edilmesi, bu analizler doğrultusunda bir çözümün tasarlanması, çözümün üretilmesi, çözümün uygulanması ve uygulanan çözümün değerlendirilmesini içeren sistematik bir yaklaşımdır. Öğretim tasarımında öğretimle alakalı bir problem olmalıdır. Bir öğretimin sistematik olarak analiz edilmesi sonucunda belli bir ürünün(öğretimle ilgili) hazırlanması gerekiyor.

-> Bilgi aktarılır, beceri kazandırılır. Aktarılacak bilginin sınırları belli olmadığında öğretim tasarımı etkili kullanılamıyor.

Bilim = Doğaya üstünlük kurmak için tasarlanan rasyonel bir disiplindir.

Teknoloji = Bilimin üretim, hizmet, ulaşım vb. alanlarındaki sorunlara uygulanmasıdır.

Araç = Bilginin aktarılmasını sağlayan ortamdır. Bu ortam kağıt, telefon,ppt sunusu vb. olabilir.

Materyal  = Aktarılacak olan bilginin (içeriğin) görsel, işitsel ya da yazılı biçimidir.

Katma Değer = Verdiğimiz eğitimin bize geri dönüşüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder